-miten huomioida työelämässä, jotta välttää burnout ja päästä täyteen kukoistukseen
Oletko miettinyt miksi samoissa työolosuhteissa sinä kuormitut, mutta työkaveri vaan porskuttaa menemään? Burnout on arkipäivää tosi monella työpaikalla ja työuupumus heikentää liian monen muuten hyvinvoivan ihmisen terveyttä. Osteopaatin työssäni olen yleensä uupumuksen fysiologian äärellä, mutta tässä pohdin ilmiötä laajemmin persoonallisuuspsykologian kautta.
Meillä on kaikilla oma coctailimme piirteitä, jotka vaikuttavat siihen, millainen perusviritys vireystilassamme on ja kuinka kuormitumme ja palaudumme. Kirjoitan nyt etenkin erityisherkkyydestä ja siitä, kuinka eristyisherkkä ihminen välttäisi liiallisen kuormituksen ja burnoutin. En unohda myöskään herkkyyden toista puolta, erityistä mahdollisuutta kukoistaa ja voida hyvin, niin töissä kuin muussakin elämässä.
Yksilöllinen erityisherkkyys
Erityisherkkyys, tai herkkyys ympäristön ärsykkeille, on osin synnynnäinen hermostollinen ja psykologinen ominaisuus, jonka ilmiasuun vaikuttaa myös kasvuympäristö. Erityisherkille on tyypillistä syvällinen tiedon prosessointi, kohonnut tunnepitoinen reagoivuus ja suurempi tietoisuus ympäristön ärsykkeistä ja sitä myötä taipumus ylivirittyä. Erityisherkkiä ihmisiä arvioidaan olevan noin 15% väestöstä, joten jos tunnistat itsesi herkäksi, niin et todellakaan ole yksin.
Erityisherkät eivät ole yhdenmukainen joukko ihmisiä. Herkkyys, kuten muutkin piirteet, ovat meissä jokaisessa eri voimakkuuksina. Myös herkkyyden ominaisuudet ovat jokaisella omanlaisensa, joku saattaa kuormittua aistirikkaasta ympäristöstä, mutta emotionaalinen reagoivuus voikin olla matala.
Herkkyys ympäristölle yhdistyy muihin persoonallisuuden piirteisiin jokaisella omanlaisellaan tavalla. Tarkastelen seuraavaksi vallalla olevan big5-persoonallisuusteorian viittä piirrettä yhdistettynä erityisherkkyyteen ja herkän työssä jaksamiseen. Piirteet ovat avoimuus, tunnollisuus, sovinnollisuus, neuroottisuus ja ekstroversio. Meillä jokaisella on näitä kaikkia piirteitä ja ne kannattaa mieltää liukumaksi. Toisella avoimuus on vähäistä kun toisella voimakasta. Suurin osa meistä asettuu liukumalla keskialueelle, jolloin kyseinen piirre ei ole kovin hallitseva persoonamme kombinaatiossa. Jos jokin piirre on selkeästi keskivertoa matalammalla tai korkeammalla, vaikuttaa se aina enemmän käyttäytymiseemme ja herkkyydenkin ilmenemiseen toimintamme ja olemisemme kokonaisuudessa.
Työelämässä huomioitavia piirteitä
Työstä tulevan liiallisen ja monitasoisen kuormituksen lisäksi tunnemme työuupumukselle altistavia tekijöitä myös yksilöllisten persoonallisuudenpiirteiden puolelta.
Avoimuuden ollessa matala voi olla vaikeuksia sopeutua nopeasti muuttuviin työtehtäviin tai aikataulun muutoksiin. Avoimuus korkealla tasolla taas voi lisätä elämyshakuisuutta niin omalla ajalla kuin töissäkin. Silloin joudutaan etsimään sopivaa tasapainoa liiallisen kuormittumisen ja toisaalta erityisherkälle usein tarpeellisten, vaikka avointa ja elämyshakuista herkkää monesti tylsistyttävien, rutiinien välillä.
Kovin tunnollinen työntekijä saattaa olla taipuvainen perfektionismiin tai liialliseen kontrollintarpeeseen työssään. Tämä altistaa uupuumukselle, siinä missä matalammalla tunnollisuudella samat työtehtävät sujuisivat rennommalla otteella ja tulisivat yhtä lailla tehdyiksi.
Sovinnollisuuden ollessa korkealla meidän voi olla vaikea sanoa ei ja vetää tarpeellisia ja suojaavia rajoja. Sovinnollinen työntekijä osaa nähdä asiat myötätuntoisesti muiden kannalta, mutta konfliktien välttely saa helposti unohtamaan omasta hyvinvoinnista huolehtimisen muiden hyvinvoinnin kustannuksella.
Korkealla oleva neuroottisuus/emotionaalisuus yhdistettynä herkkyyteen madaltaa aistiärsykekynnystä ja nostaa entisestään taipumusta ylivirittyneisyyteen ja tarvetta tiukempaan säätelyyn ja rajojen vetämiseen.
Introversio/ekstroversio -dimensio suhteessa työn luonteeseen voi olla iso kuormitustekijä niin sosiaalisuutta vaativissa tehtävissä kuin itsenäisessä työssäkin, riippuen työn vaatimuksista. Herkkä ekstrovertti myös tarvitsee erilaiset olosuhteet palautumiseen ja kukoistukseen kuin herkkä introvertti.
Kuten ehkä huomaat, mikään persoonallisuuden piirre ei ole toista parempi tai huonompi. Haaste tulee vastaan silloin, kun työn luonne, työtehtävät ja -ympäristö ovat ristiriidassa työntekijän ominaisuuksien kanssa. Kaikissa piirteissä on myös vahvuuden elementti mukana ja yksilö pääsee käyttämään niitä silloin kun omat piirteet kohtaavat työn laadun kanssa mahdollisimman hyvin.
Yhteistä kaikille erityisherkille on se, että ympäristö vaikuttaa enemmän, niin hyvässä kuin pahassakin. Työympäristön merkitys korostuu herkän ihmisen hyvinvoinnissa ja työssä suoriutumisessa. Herkkä ihminen on alttiimpi stressille ja sen aiheuttamille haitoille, mutta itselleen suotuisassa ympäristössä hän myös hyötyy siitä eniten ja pääsee kukoistamaan. Ympäristön myönteiset ärsykkeet saavat herkässä aikaan voimakkaan palkkioefektin ja tätä kannattaa ehdottomasti hyödyntää työssäjaksamisessa.
Merkityksellinen työ ja arvostus suojaavat työssä jaksamista. Työn imu ja innostus ovat hyviä asioita, mutta eivät loputtomiin kompensoi palautumisen ja levon puuttumista. Herkkä ihminen saa paljon irti kehuista ja positiivisesta palautteesta ja innostuminen voi mennä nopeasti ylivireyden puolelle. Vaikka ylivireys olisi seurausta positiivisesta stressistä, on siitä kuitenkin otettava aikansa palautua.
Tunnistatko, millainen coctail persoonallisuuden piirteitä ja herkkyyttä sinulla on?
Erityisherkän vireystilansäätely
Erityisherkkä ihminen tarvitsee tietoisempaa säätelyä kuin vähemmän herkkä. Säätelyä tarvitaan niin ympäristön ärsykekuorman hallinnassa kuin oman vireystilan tunnistamisessa ja siihen vaikuttamisessa.
Ympäristömme ja useimmat työpaikat on rakennettu keskiverroille ihmisille. Avokonttorit, loisteputkivalot, taustahäly ja työn jatkuva keskeytyminen on useimmille herkille todella kuormittavaa siinä, missä keskiverrompi työntekijä ehkä häiriintyy, mutta kykenee kuitenkin suoriutumaan työstään. Etätyömahdollisuus on monen herkän pelastus. Työympäristöä kannattaa säätää niin kotona kuin mahdollisuuksien mukaan töissäkin. Millainen valaistus, työpisteen värit, pinnat, mahdollisuudet vaihtaa työskentelyasentoa, äänimaisema, mukavat työvaatteet jne. tukisivat hyvää oloa ja pitäisivät aistikuormituksen kestävällä tasolla? Entä mitä tarvitset taukojen aikaiseen palautumiseen? Ehkä täyttä yksinoloa ja hiljaisuutta vai sittenkin työkaverien kanssa rupattelua? Mitä keho kaipaa? Mahdollisuutta käydä hetkeksi pitkälleen ja rentoutua tai enemmänkin liikettä istumisen vastapainoksi? Millaiset fasiliteetit sinulla on näihin suhteessa omiin tarpeisiisi?
Työympäristöä emme aina pysty muuttamaan, mutta herkän ihmisen oma vireystilansäätely on aina saatavilla. Erityisherkälle ihmiselle keholliset säätelykeinot toimivat usein hyvin, koska aistitiedon prosessoinnin syvyyden vuoksi herkkä myös tunnistaa paremmin omat kehotuntemukset ja pystyy kohdentamaan säätelyään paremmin. Herkkä saa yleensä myös nopeasti hyötyä harjoitteista, kunhan ne tulevat tehdyksi. Työpäivänaikaiset lyhyet kehoharjoitteet sekä vapaa-ajalla tapahtuva palautumista tukeva tekeminen ovat molemmat tärkeitä. Herkkyys ja persoonalllisuuspiirteet vaikuttavat paljon siihen, mikä kenellekin toimii parhaiten palauttavana tekemisenä. Tätä pohdimme jokaisen asiakkaan kanssa yksilöllisesti niin osteopatian yhteydessä, kuin vireysvalmennuksessakin.
Työn ja muun elämän muodostamaa kuormituksen ja palautumisen suhdetta on hyvä pohtia myös kokonaisuutena, etenkin, jos uupumus ja burnout-taipumus ulottuu selkeästi työtehtävien ja -olosuhteiden ulkopuolelle. Vuorokausirytmi, uni, liikunta, ravitsemustila vaikuttavat palautumiseen. Elämäntilanteet vaihtelevat tasapainoisista hyvinkin kuormittaviin ja aina emme pysty itse niihin vaikuttamaan ratkaisevasti. Kun on paljon kuormitusta tai huolta, täytyy olla armollinen itseä kohtaan ja miettiä millaista muutosta on realistista tavoitella. Normaaliin elämään kuuluu joskus myös se, että kaikkina aikoina emme ole työkykyisiä, vaan voimavarojamme tarvitaan vaikkapa oman tai läheistemme terveyden vaalimiseen.
Erityisherkän ihmisen itsetuntemus on erityisen tärkeää. Meidän täytyy ensin tunnistaa piirteemme ja niiden mukaiset tarpeemme. Sitten voimme vaikuttaa olosuhteisiin ja omaan sisäiseen tilaan säätelyn kautta, luoda kestävät rajat ja voida hyvin. Työelämässä kukaan toinen ei valitettavasti tee tätä puolestamme, vaikka voimmekin löytää turvallisia liittolaisia rinnallemme. Herkkä ihminen aistii herkästi myös muiden toiveet ja tarpeet, joka voi johtaa omien vastaavien unohtamiseen. Erityisherkän todellinen potentiaali tulee näkyviin ja käyttöön silloin, kun elämässä vallitsee ainakin suhteellinen tasapaino omien tarpeiden ja niihin vastaamisen mahdollisuuksien välillä.
Sinikka, osteopaatti ja vireysvalmentaja-opiskelija
…
Tämä blogikirjoitus liittyy vireysvalmentajan opintoihini, joissa olen tässä kuussa ollut persoonallisuuspsykologian äärellä. Lue myös edellinen tekstini vireystilan säätelyn sudenkuopista!
Erityisherkkyys voi lisätä alttiutta traumatisoitumiselle elämän varrella. Tämän kuukauden sähköpostikirjeessä yhteisölleni pohdin lisää erityisherkkyyden ja traumaoireilun eroja ja yhtäläisyyksiä. Tilaa uutiskirje, niin pääset mukaan!